Hanna Björknäs liv vändes upp och ner efter att hon hittade knölen i bröstet. Idag prioriterar hon annorlunda än innan. Bild: Henrik Högström

Hanna Björknäs upptäckte knölen i bröstet någon månad efter sin 40-årsdag. Eftersom Hanna varit på mammografi strax efter födelsedagen förstod hon att något var fel. Riktigt fel.

– Jag hade varit ute och cyklat och upptäckte det när jag hade duschat och smorde in mig med hudkräm.

Eftersom Hanna befann sig i Bryssel när hon upptäckte knölen fick hon vänta på läkartid och undersökning hemma i Stockholm.

Väl där hade hon hoppats på att få ett lugnande besked av läkarna.

– Man hade ju hoppats att de skulle säga ”ah, det är ingen fara” men de sa ingenting förutom att jag skulle få vänta två veckor på besked.

Hanna Björknäs under cellgiftsbehandlingen. Hanna förklarar att man får ispåsar på tårna och fingrarna för att undvika skador av gifterna. Därav filten. Bild:Privat

De här två veckorna skulle bli de värsta i hennes liv. Hanna berättar att ovissheten satte fantasin i rörelse. För sitt inre målade hon upp det ena scenariot värre än det andra. Skulle hon dö nu? Skulle hon behöva berätta för sina två barn att mamma kanske inte skulle finnas längre? Hur ville hon ha sin begravning?

– Det var som att störta ner i ett svart hål. Man vill bara vara i livet och så inser man att här kan allting tas ifrån en. Jättesnabbt. Jag kunde ju inte sova på nätterna och mådde skitdåligt.

När Hanna berättar om de här mörka veckorna så har det ännu inte gått ett år sedan hon var mitt inne i mörkret. En sådan sak som att hon bara kunde äta chokladbollar och gick ner tio kilo i väntan på beskedet kan hon skratta åt idag.

Det kändes som att hon bar en tidsinställd bomb i bröstet.

När hon väl fick beskedet blev det lättare att hantera ångesten.

– Då var det mer att okej, nu är det så här, vad gör vi nu?

Hanna Björknäs fick tid för operation. Läkaren tyckte att de skulle ta en tårtbit så att Hanna skulle få behålla åtminstone delar av bröstet. Men hans patient var av en annan åsikt. Hanna konstaterar krasst att brösten är ganska små från början och att de har tjänat sitt syfte eftersom barnen är färdigammade sedan länge.

Så hon tog strid för att läkaren skulle ta bort hela bröstet.

– Jag bråkade om det här som attan men till sist gjorde de som jag sa.

Läkaren backade men menade att om de nu skulle ta bort hela bröstet så fick de se till att göra operationsärret så fint som möjligt för rekonstruktionen. Hanna var inte intresserad av det heller. Huvudsaken var att hon blev av med den tidsinställda bomben.

– De menade att mitt värde som kvinna skulle sitta i brösten och att var jätteviktigt att jag fick nya bröst så snart som möjligt. Men det ville inte jag ha. Jag har helt andra saker som jag tycker är viktigare.

Efter operationen lättade mörkret betydligt. Hon hamnade i ett rum med två byggjobbare som låg inne för något helt annat och hade det ganska trevligt. Hanna kom hem till familjen lagom till jul och berättade om vad hon hade framför sig. Att deras mamma skulle gå igenom en cellgiftsbehandling.

– Jag förklarade att jag kommer bli sjuk, jag kommer förmodligen ligga i soffan hela vintern. Och då ska jag ligga framför teven och titta på Game of Thrones, berättar Hanna.

Barnen förstod allvaret även om den 12-årige sonen var mest imponerad av det planerade Game of Thrones-maratonet. Tänk att få ligga parkerad i soffan hela vintern och sträckkolla tv!

– Ah, jag kom till tre avsnitt sen hann jag inte mer, säger Hanna som uppenbarligen är ganska dålig på att dega i soffan.

En vecka efter att hon inlett behandlingen var hon tillbaka på jobbet som jurist igen.

Hanna förklarar att cellgiftsbehandlingen innebär en treveckorscykel där veckan efter behandlingen var värst. Men där emellan var hon så pigg att hon levde livet som vanligt.

När hon klämde milen på skidor hade hon lust att skrika ”OCH JAG GÅR PÅ CELLGIFTER OCKSÅ”.

Jobbet och arbetskamraterna var och är en fast punkt som får henne att må bra, förklarar hon.

– Man mådde jättebra av att vara där och då ska man jobba, tycker jag.

– Jag jobbade minst halvtid hela tiden. Det kunde vara att jag höll föredrag en dag och nästa dag var jag på sjukhuset. Det var liksom verkligen upp och ner.

Men även om Hanna verkar ha en krass och klar inställning till hur man bekämpar cancer så var upplevelsen helt omvälvande. Hon förklarar att beskedet innebar att hon insåg att hon kanske inte skulle bli 85 år och dö av hög ålder. Insikten om att livet är ändligt förändrade allt.

– Jag satte igång att utvärdera hela mitt liv. Och det gör man sällan. I vanliga fall lever man bara på. Men det här ledde till att jag insåg att jag ville ändra en massa saker i mitt liv.

Hanna Björknäs kom fram till en hel massa saker i sin utvärdering. Som till exempel att hon ville umgås mer med kompisar och människor som ”ger henne energi”. En annan, och kanske mer konkret sak, var att hon ville spela ännu mera gitarr.

Utvärderingen var genomgripande och omgivningen hade svårt att hänga med. Hannas man förstod ingenting när hon förklarade att hon ville skiljas. De hade ju haft det bra. Varför laga något som inte är sönder.

– Han tyckte att jag hade blivit galen och hade jättekonstiga idéer.

– Jag tyckte att nej, det här känns inte rätt. Jag vill skiljas. Vi har varit tillsammans i 25 år och haft det jättebra men nu ska jag göra någonting annat.

Så under pågående cellgiftsbehandling flyttade Hanna och hennes man isär. Ett beteende som strider mot allt hon hört att hon inte borde göra. Hon borde inte ta tuffa beslut, hon borde inte jobba, hon borde inte flytta.

Ändå gjorde hon allt och känner att hon gjorde rätt.

– Jag tänker att barnen alltid mår bäst om föräldrarna mår bra.

– Jag kan ju inte gå här och vara olycklig och vilja leva ett annat liv. Då kommer jag att bli en odräglig person.

Under slutet av behandlingen i våras registrerade Hanna sig på en dejtingsajt. Hon tänkte att det kanske skulle komma in något intressant till hösten. Men det dröjde bara en vecka så dök det upp en kille som ville träffas på en promenad.

– Då kom jag på att ”shit, jag har ju inte berättat att jag inte har något hår”. Det måste jag förklara för honom.

Så Hanna berättade som det var och förklarade att om han ville ha en tjej med hår på huvudet så fick han vackert vänta i en månad.

Killen tyckte dock att håret var av underordnad betydelse och ville träffas enligt plan. Sedan dess har de setts.

Hanna skrattar mycket när hon berättar sin historia. Bland annat när hon ska beskriva hur det lösbröst som hon fått hoppade ut och landade på huggkubben när hon högg ved. Hennes mamma och bröder tycker att hon blivit annorlunda. Den duktiga storasystern som alltid kom exakt i tid kan numera dyka upp till ett avtalet möte en timme för sent.

– Det skulle jag aldrig gjort förr.

Nu har det gått snart ett år sedan Hanna upptäckte den där knölen i bröstet. Hon fyller 41 i höst och konstaterar att det har hänt otroligt mycket i hennes liv på kort tid. Hon återvände till jobbet på heltid i början av maj. Senare i samma månad sprang hon blodomloppet, fem kilometer på 27 minuter (”ganska bra tycker jag”). I somras fjällvandrare hon för första gången i sitt liv och hon tänker spela mer med sin orkester.

Att hon har genomgått behandlingen innebär inte att hon är friskförklarad. Hanna Björknäs mår bra idag men hon vet med sig att livet är ändligt.

– Det har ju varit delar som har varit förfärliga. Jag har gråtit jättemycket men gud vad jag har skrattat. Det var varit upp och ner på alla sätt.

Barnen verkar ha landat i att föräldrarna skilt sig. Dottern har dock pikat sin mamma på det träffande vis som bara barn kan.

– Hon säger att jag har 40-årskris för att jag har färgat håret rött och skilt mig.

Game of Thrones har hon inte sett klart än. Det är osäkert om det blir tid för det framöver.

– Jag hinner nästan aldrig se tv. Nu ska jag gå med i min orkester igen som jag slutade med för att jag inte hann med det tidigare.

– Jag gör sånt som gör mig glad. Det är mitt fokus.

Efter sista cellgiftsbehandlingen har Hanna sprungit lopp och gjort sin första fjällvandring i Jämtland. Bild: Privat

Namn: Hanna Björknäs

Ålder: 40

Gör: jurist

Familj: Två barn. Dotter 14, son 12

Bor: Stockholm 

Fritid: Musik, cykel, längdskidåkning

Av: Henrik Högström

Dela på Facebook